Regelgeving voor het rijden van Elektrische steps en/of Fatbikes in Nederland

Elektrische steps

Let op! Alle Segway-Ninebot producten die niet hieronder expliciet worden vermeld zijn NIET toegestaan op de openbare weg of openbare ruimtes. Je kunt er wel gebruik van maken op eigen terrein. Houd ten alle tijde rekening met de lokale wetgevingen en veiligheids regels.

WAM-verzekering verplicht

In Nederland dienen de Segway i2 & x2 SE en de Ninebot by Segway E+ bij gebruik op de openbare weg verzekerd te zijn. Deze producten zijn motorrijtuigen in de zin van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Dit betekent dat bij gebruik van het voertuig op de openbare weg het voertuig verplicht WAM-verzekerd moet zijn.

Minimaal 16 jaar

In Nederland is de minimale berijdersleeftijd voor Segway en Ninebot by Segway producten 16 jaar.

Verlichting ’s nachts en bij slecht zicht

Verlichting is 's nachts en bij slecht zicht verplicht. Dat moet in eerste instantie de verlichting zijn die op het voertuig zit. Zit er geen verlichting op het voertuig? Dan kan de bestuurder losse lampjes gebruiken. Het voertuig moet altijd rode en witte/gele reflectoren hebben.

Verzekeringsplaatje verplicht

Per 1 januari 2011 is de kentekenplicht van de Segway i2 & x2 in Nederland vervallen. Er blijft wel een verzekeringsplicht voor Segway i2 & x2’s en Ninebot by Segway E+ die op de openbare weg rijden. Per 1 januari 2011 worden daarom verzekeringsplaatjes afgegeven door de verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsperiode loopt standaard tot 1 mei van ieder jaar. Verzekerden ontvangen jaarlijks een nieuw verzekeringsplaatje van de verzekeringsmaatschappij. Vanaf 1 januari 2012 mogen Segway i2 & x2 alleen nog maar met een verzekeringsplaatje op de openbare weg.

Segway PT toegestaan op openbare weg

Op 25 maart 2008 heeft de Tweede Kamer twee moties over de Segway i2 & x2 aangenomen. Het algemeen gebruik van de Segway i2 & x2 wordt in Nederland toegestaan op fietspaden en rijbanen, mits daarbij een maximumsnelheid van 25 km per uur wordt aangehouden. Bij gebruik op het trottoir geldt de maximum toegestane snelheid van 6 km per uur.

Ninebot by Segway E+ toegestaan op openbare weg

Voor de Ninebot by Segway E+ gelden in Nederland dezelfde regels als voor de Segway PT. De Ninebot by Segway E+ dient verzekerd te zijn en het verzekeringsplaatje dient op de Ninebot by Segway E+ bevestigd te zijn voordat je op de openbare weg gaat rijden. De Ninebot by Segway E+ is net als de Segway i2 & x2 toegestaan op de openbare weg. Hiervoor gelden ook dezelfde verkeersregels als voor de Segway i2 & x2.

*De Segway KickScooter GT2P mag alleen worden gebruikt op racebanen en/of privé-eigendom. Volg de lokale voorschriften a.u.b.

Fatbikes

Op 22 juni 2023 is er een bericht naar buiten gekomen over de strenge handhaving van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) met betrekking tot illegale fatbikes op de openbare weg. Deze handhaving is gericht op fatbikes die met trapondersteuning harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen hebben dan 250 Watt en/of waarmee je zonder te trappen vooruit kunt komen, bijvoorbeeld door middel van een gashendel.

Als aanbieder van fatbikes in Nederland willen we graag benadrukken dat deze fatbikes voldoen aan de EN15194 norm. Onze elektrisch aangedreven fietsen hebben een vermogen onder de 250 Watt en een topsnelheid gelimiteerd op 25 km/uur. Hierdoor zijn onze fatbikes volledig legaal om op de openbare weg te berijden, zonder dat hiervoor een rijbewijs of helmplicht nodig is.

Het is voor ons van groot belang om te vermelden dat we nauw in contact staan met het ILT en dat we de handhaving van de regels ten aanzien van illegale fatbikes toejuichen. Het bevordert de verkeersveiligheid en zorgt ervoor dat gebruikers met een fatbike veilig en conform de wet kunnen genieten van hun rit op de openbare weg.

In 2021 zijn er enkele limited edition fatbikes met een 1000W motor geproduceerd. Voor de verkoop van deze specifieke modellen hebben we duidelijk gecommuniceerd dat deze uitsluitend op een besloten privéterrein gebruikt mogen worden. Het ILT heeft bevestigd dat deze handelswijze conform de wet is en dat we juist hebben gehandeld in deze situatie.

Met onze legale fatbikes kun je nu met een gerust hart de openbare weg op, zonder angst te worden ingehaald door illegale fatbikes. We streven ernaar om veilige en wettelijk conforme producten aan te bieden, zodat onze klanten volop kunnen genieten van de vrijheid van het fietsen op een fatbike.

  • Grote showroom
  • Snelle levertijd
  • 100.000+ tevreden klanten
  • Grootste assortiment